ВСС избра Борислав Сарафов да бъде временно изпълняващ функциите на главен

...
ВСС избра Борислав Сарафов да бъде временно изпълняващ функциите на главен
Коментари Харесай

ВСС избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор

Висш съдебен съвет избра Борислав Сарафов да бъде временно изпълняващ функционалностите на основен прокурор. 

До този миг Сарафов беше заместник-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа. Той ще извършва функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет.

Сарафов получи поддръжката на осем от деветте членове на колегията, " срещу " гласоподава Пламен Найденов. Решението на колегията предстои на обжалване в 14-дневен период, съгласно Огнян Дамянов.

Членовете на колегията взеха решение, че те са органът, който би трябвало да избере изпълняващ длъжността основен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това одобриха, че този избор ще стане всред заместниците на освободения предварително от поста Иван Гешев, а критерият, който ще употребяват, е старшинство. 

Така всред Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместител Пламена Цветанова тази заран е поискала да бъде освободена от поста.

В 11 ч. прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се събира на изключително съвещание. Кадровиците ще вземат решение кой да извършва функционалностите на основен прокурор до избирането на титуляр.

Точката за назначение на изпълняващ функционалността на основен прокурор влезе като точка първа в днешното съвещание. Като втора точка кадровиците ще прегледат постъпилото искане Пламена Цветанова, която моли да бъде освбодена от длъжността зам.-главен прокурор.

Цветанова беше член на Висш съдебен съвет и стана зам. основен прокурор след избора на Иван Гешев по негово предложение.

Според Огнян Дамянов Прокурорската гилдия е способена да реши въпросът кой ще заеме краткотрайно постта на основен прокурор. По думите му най-подходящата фигура е някой от неговите заместници.

Според члена на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева решението би трябвало да се вземе от Пленума на Висш съдебен съвет, а освен от прокурорската гилдия.

 


Според Георги Кузманов обаче само прокурорската гилдия е тази, която би трябвало да вземе решение. 
 

В период от 7 дни след издаването на указа, с който Иван Гешев е освободен от поста основен прокурор, Пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да открие процедура за избор на нов основен прокурор.

 

Според закона кандидатури могат да издигат най-малко трима членове от прокурорската гилдия, както и министърът на правораздаването.
 

Засега не е ясно по кое време ще бъде взето решението.

Пред бТВ Георги Кузманов, член на Висш съдебен съвет съобщи, че с прокурорската гилдия ще се съберат в петък, с цел да обсъдят ситуацията и да вземат решение за насрочване на съвещание. По думите му е допустимо и.д. основният прокурор може да и арбитър.

 

Гешев има петима заместници – Даниела Машева, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Борислав Сарафов. С изключение на последния всички са показали честност към него.

Шефът на националното разследване Сарафов и Гешев влязоха в спор преди няколко седмици.

 

Сарафов внесе сигнал против него във Висш съдебен съвет и разгласи, че основният прокурор се е намесил неприемливо в следствието на атентата против него. Бе изработен опит за отстраняването на Гешев поради тези нарушавания, само че те не бяха потвърдени.

 

Заради разтърсванията по върховете на прокуратурата от последните седмици измежду членовете на Висш съдебен съвет има опозиция някой от заместниците на Гешев да оглави прокуратурата, въпреки и краткотрайно.

 

В четвъртък Атанаска Дишева разяснява, че това би трябвало да е прокурор от висшата касационн прокуратура, само че друг от заместниците. Според нея няма опция отпред да застане различен магистрат.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР